در این مقاله قصد داریم درباره ی دو دسته از محصولات سیستم عامل ویندوز سرور صحبت کنیم. بصورت خلاصه سیستم عامل های ویندوز سرور در اکثر محیط های نصبی دو محیط را برای نصب و کارکردن ارائه میکند:
ویندوز با محیط گرافیکی کامل : این حالت که به نام Windows Server Desktop Experience (GUI)Features معروف است دارای تمامی امکانات و رولهای ویندوز بوده و محیط گرافیکی در آن به صورت کامل نصب است و همانند نسخههای متداول ویندوز میباشد.
تفاوت اصلی بین دو گزینه عنوان شده این است که Server Core فاقد Package و ملزمات گرافیکی است و بسیار ساده و بصورت Windows Shell Package یا همان مدیریت پکیج و سرویس ها بصورت Shell و یا همان Command line بدون هیچ زمینه ی گرافیکی است. و با سیستم عاملی مانند تصویر زیر مواجه خواهید شد.
مزایا ویندوز سرور در حالت Server Core
چه Feature and Roleهایی بر روی windows server core فعال می شود؟
در ویندوز سرور نسخه ی Core تعداد کمی از Roleها قابلیت فعال بودن را دارند و اگر بخواهیم با نسخه ی کامل آن بررسی کنیم میتوانیم به نتیجه ای که در تصویر زیر هست اشاره کنیم.
اما کاربرد windows server Core برای مدیران سرور و یا network administration ها میتواند مشمول موارد زیر باشد.
همان طور که می دانید ویندوز Core ، محیط گرافیکی ندارد بنابراین مدیریت و پیکربندی آن را به صورت زیر تقسیم بندی میکنیم :
برای اینکار کافیست از منوی Start عبارت Remote desktop را وارد کنید یا از طریق زیر نرم افزار را باز کنید.
Start > Run, type mstsc
با تصویر زیر مواجه خواهید شد. که باید در قسمت Computer مشخصات IP به همراه Port لاگین برروی سرور را وارد نمایید.
به عنوان مثال:
1.2.3.4:49150
1.2.3.4 همان IP شما و عدد 49150 همان پورت لاگین شما می باشد.
درصورتی که مشخصات به طور صحیح وارد شود صفحه ای بازخواهد شد که میبایست مشخصات لاگین ارسال شده را وارد نمایید.
این مشخصات مشمول Username و Password ارسالی می باشد که پس از وارد نمودن آن صفحه ی مشکی و خالی از هرگزینه و پنجره ای برای شما باز خواهد شد.
برای اینکه بتوانیم با آن کار کنیم باید از کلید ترکیبی زیر استفاده کنیم.
Ctrl + alt + end
پس از وارد نمودن این کلید ترکیبی صفحه ی زیر برای شما باز خواهد شد.
خب در این صفحه شما میتوانید تغییر پسورد، قفل کردن صفحه و یا خارج شدن از سطح دسترسی administrator و لاگین با کاربری دیگر، باز کردن TASK MANAGER و در نهایت Cancel کردن و بستن این صفحه را انجام دهید.
مهمترین کاربرد این بخش باز کردن Task manager است که میتوانید با Arrow key یا همان کلیدهای جهت نمای صفحه کلید بر روی آن رفته و آن را انتخاب کنید تا با صفحه ی زیر مواجه شوید.
خب در اینجا می توانید تمامی Process های اجرا شده در سرور، سرویس های در حال اجرا، performance و … را مشاهده کنید. اما در مهمترین قسمت این بخش ما باید دسترسی به PowerShel و یا Cmd داشته باشیم تا بتوانیم از امکانات این سرور استفاده کنیم. از نوار ابزار منوی Task manager گزینه ی File را انتخاب کرده و بر روی گزینه ی Run new task را انتخاب نمایید
و در پنجره ی باز شده میتوانید دستورات عنوان شده در بالا را وارد کرده تا پنجره ها برای شما باز شود.